• Stef Rutsaert

Artikel: The death of business cards?

Updated: May 26

Contactgegevens uitwisselen is een cruciaal onderdeel van netwerken. Er zijn oneindig veel opties om dit te doen, gaande van een telefoonnummer op een stukje papier tot elkaar toevoegen op LinkedIn.


Voor velen bleef het uitwisselen van klassieke kaartjes echter de standaard doorheen de jaren, maar er is beweging in de markt. Fysieke kaartjes hebben namelijk verschillende nadelen.


Eerst en vooral moet je deze laten maken en bij je hebben vooraleer je deze kan uitdelen. Ook de ontvanger moet dit kaartje dan bewaren, en ergens opslaan op zijn eigen manier. Dit kan gaan van fysiek bewaren tot een persoonlijke CRM of een andere tool om alle gegevens in te bewaren.Kortom: Businesskaartjes zijn niet altijd de meest efficiënte oplossing. Daarnaast begint men de laatste maanden ook meer te denken aan hygiëne en fysiek contact mijden. Kortom, business kaartjes zijn ver van ideaal.


Maar als u hier bezorgd om bent, wat zijn dan de alternatieven die u kan gebruiken? En wat zijn de voordelen en beperkingen die hierbij komen kijken?


Digitale business cardsWaar een papieren versie van is, bestaat meestal al een digitale versie van. Dit geldt ook voor business cards.

Er zijn verschillende aanpakken. Dit kan gaan van simpele digitale kaartjes met je contactgegevens tot mini websites met extra foto's en video's om jouw unieke uitstraling en skills in de verf te zetten.

Er zijn verschillende aanbieders voor dit soort tools.

Enkele hiervan zijn: Indigo, Switchit en Haystack.


Met deze of een van de oneindig veel andere tools kan je jouw digitale business cards ontwerpen en delen met eender wie via een QR-code of e-mail.


Het nadeel van deze aanpak, los van het feit dat je niets fysiek kan geven aan je gesprekspartner (Wat ook als positief kan ervaren worden) is dat deze digitale oplossingen actie vragen van je gesprekspartner. Het openen van een QR-code is alomtegenwoordig, maar als je gesprekspartner hier minder ervaring mee heeft - kan dit tot ongemakkelijke ervaringen leiden.

Daarnaast zijn deze tools ook niet allemaal gratis, al is dit ook wel logisch. De fysieke kaartjes zijn uiteraard ook niet gratis.


NFC business cards

Near Field Communication (NFC) is een technologie die in zeer veel smartphones en tablets zit. Zelfs smartwatches beschikken hier tegenwoordig al over.

Maar wat is het juist? Wel, het is een sensor in je product dat contactloos gegevens kan lezen of schrijven. Op dit moment wordt dit vooral gebruikt voor het faciliteren van contactloze betalingen.


Maar dat betekent dus ook dat we contactloos kunnen netwerken. En nee, dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Uiteraard is het mogelijk om plastic kaarten te laten ontwerpen met al je gegevens op. Dit zal echter niet goedkoop zijn, want dit is een gelijkaardig productieproces als het produceren van bankkaarten.

Voorbeelden van fabrikanten: NfcDirect, BigDawgsPromo en Variuscard. Let wel op, meestal is er een minimale afname vastgelegd voor dit product.


Cardify

Een Belgische onderneming die zich bezighoudt met het digitaliseren van netwerken, is Cardify. Ook zij maken gebruik van een NFC kaart. Maar in plaats van een eenmalige aankoop, werken ze met een abonnement structuur. Je krijgt een gratis kaart bij een jaar abonnement. Daarnaast krijg je ook toegang tot hun app en web platform waarin je engagement kan tracken, gegevens kan structureren en nog zo veel meer.


Een andere optie om de DIY (Do It Yourself) weg op te gaan

Op websites zoals Instructables kan je duidelijke handleidingsvideo's vinden met foto's en gedetailleerde beschrijvingen. Zo kan je zelf een NFC kaart maken met goedkope NFC tags en een gratis app op je smartphone.


Het leuke aan deze optie is dat je je creativiteit volledig los kan laten gaan op het ontwerpen van een leuke kaart uit papier, plastic of eender wat je ter beschikking hebt. Je kan dus zonder enige investering een zeer origineel eindproduct verkrijgen.


Het nadeel van NFC kaarten is dat niet iedereen gekend is met de technologie, en dat het afschrikkend effect daardoor groter kan zijn dan bij een QR-code. Al valt dit op te lossen door ook een QR-code op je kaart te printen.


Social media QR-codes


LinkedIn, Twitter, WeChat en ontelbaar veel andere sociale media apps genereren automatisch een QR-code van je profiel waarmee je vlot connecties kan leggen met andere gebruikers. Dit is een handige optie aangezien er geen extra werk of tijd in kruipt om dit op te zetten. Het zit al ingebouwd in de apps die je dagelijks gebruikt.

Het nadeel is dat je enkel de gegevens van die ene app deelt. Je telefoonnummer en andere info kan dus niet gedeeld worden via deze code. Dit is wel mogelijk wanneer je zelf een digitaal kaartje maakt met een ander tool of dienst.Conclusie

Er zijn verschillende leuke en innovatieve alternatieven voor klassieke business kaartjes. Met en beetje technologische kennis kan je op een betaalbare manier je eigen digitale kaart ontwerpen.


Wat doet u? Blijft u bij het klassieke systeem of evolueert u mee naar de toekomst?60 views

0479 94 48 06

BTW BE 0743 644 461

Nelson Mandelaplein 2, 8500 Kortrijk, Belgium

©2020 door Tierelier